onsdag 13 april 2011

It smelt as if someone had died


Det här tillhör ju kategorin inlägg som det tar emot lite att länka till på fejan eftersom jag ogärna vill profilera mig som bortskämd och sådär. Men, bloggen måste ju göra skäl för sitt nya namn, och det känns onekligen lite speciellt att flytta in i en lägenhet där:

- det saknas flera garderobshyllor i vardagsrummet
- ugn och spis är sunkiga med odiskade plåtar
- persiennerna i köket är fullständigt paj, och de i vardagsrummet även de är på fallrepet i varierande grad, mindre bra när man bor på bottenplan
- basvarubehållarna i köket är fettiga och odiskade
- isoleringslisten i ytterdörren hänger och dinglar
- det är ett centimetertjockt lager smuts längst ned i köksfönstret, och något slags vitt pulver på insidan av detsamma
- man hittar knark under diskbänken, där det råder kaos även i övrigt
- garderobshyllorna i hallen är dammiga, och kompletta med telefonkataloger från 2003
- badrumslampan dammar så jag nyser
- toaletten läcker
- kökslådorna luktar matrester
- tvättstugenyckeln man fått är en sån där vanlig nyckel och inte en elektronisk som behövs och källarnyckeln inte fungerar alls
- en av klädhängarna i hatthyllan saknas, och det ovanpå ligger gammal pizzareklam
- proppen till badrumshandfatet inte passar, och den till badkaret saknas helt
- det ligger ett oöppnat kuvert med en utbetalningsavi adresserat till föregående hyresgäst på köksbänken, vilket väcker vissa farhågor

(Okej, kanske ska glömma det där med otacksam, eller? Och ordningen blev lite konstig, skriver en lista för att få redigt avdrag på första hyran, och orkar ej kirra läsvänlighet, har fullt upp med att leka Anticimex. Å andra sidan gillar jag såna där basvarulådor, och de är i söt röd plast samt går att diska. Och man hatar trots allt inte att bo själv.)

7 kommentarer:

åsa sa...

men usch det där ska du inte behöva ta i! omtapetsering, städning och reparation av söndriga persienner etc. basta!

Mattias sa...

Alltså jag har dock fattat det som att rätt mycket av det här räknas som "befintligt skick". Det roliga är ju också att jag var mer eller mindre tvungen att skriva på kontraktet innan jag ens sett lägenheten, trodde det var den 18:e jag skulle flytta in men fick nycklarna redan igår. Helt ärligt är det ju dock inget oöverstigligt och jag gör nästan hellre allt själv, om de bjuppar på en rätt väsentlig del av hyran under tiden.

Anonym sa...

Mattias, det är ju inget av det där som räknas som befintligt skick. Trasiga grejjer ska ju hyresvärden laga. Och flyttstädat ska det ju vara gjort innan du flyttar in. Om inte förra hyresgästen har städat så är det ju hyresvärdens ansvar att isåfall hyra nån firma som flyttstädar, och debitera förra hyresgästen! Damnit, stå på dig, och säg att det är inte är okej. Du ska inte trycka ner dig och bara "ja men jag är ju tacksam att jag får bo här". Vafan, du har rättigheter, kräv dom!!! Det spelar ingen roll om du skrivit på hyreskontrakt, SÄRSKILT inte om du inte fått se lägenheten innan! /Magnus

Mattias sa...

Tack för pepp. Grejen är ju att de hävdar att en städfirma varit här. I så fall har crustarna ifråga torkat samt dammsugit golv och städat diskbänk, spis, handfat och badkar - men struntat i resten. Jag för min del tror snarare att det var dödssaneringen som tog tid att få gjord (varför det ju blir lite svårt att kräva tidigare hyresgäst på grejer). Värden (lägenhetssamordnaren på soc) hävdar att han var här och besiktigade igår morse, vilket jag "ganska" starkt betvivlar (tror dock fortfarande inte att han är illvillig utan snarare gjorde misstaget att lita på vad nya städfirman sa). Han sa att det var "ett märke i hallgolvet" när jag skrev kontraktet, det var allt.
Han hävdar även att persienner räknas som "befintligt skick", och när jag snackade med Karin nyss trodde hon att även typ propp till badkar räknas dit...
Det där kan jag ingenting om. Det är väl mer det allmänna sunket som känns lite trist. Särskilt när man väntat i 4½ månad på att få flytta in efter att ha blivit beviljad lägenhet. Det är ju just det där som känns knepigt också, jag har lite svårt att vara "besvärlig" när jag fått förtur i bostadskön. Men du har rätt, de kan ju inte bete sig hur som helst pga det.

Mattias sa...

Rättelse: värden nämnde även kökspersiennerna, men sa att det var nån spjäla som var trasig... det är i själva verket alla utom typ fem stycken som är paj.

maria sa...

Alltså herregud, mycket av det där är identiskt med hur det såg ut i vår lägenhet när vi flyttade in. Bör jag också utgå från att det bodde en knarkare här som kolade? Isåfall gömde han knarket bättre, för nåt sånt hittade jag inte. Däremot:
- de persienner som finns sitter nätt och jämnt ihop, men de håller fortfarande iaf, peppar peppar..
- basvarubehållarna sunkiga
- fönstren oputsade
- en gammal telefonkatalog
- matrester i skafferiet: knäckebröd, popcorn (spis och ugn var dock skinande rena, hade nog aldrig använts)
- pizzareklam på hallhyllan
- ingen propp till handfatet

och sen var det väl nån död insekt här och där och säkert nåt mer jag förträngt. orkade dock inte klaga, vilket väl var dumt såhär i efterhand. så därför tycker jag definitivt du ska klaga! dina grejer är ju betydligt värre dessutom.... men håll ut, det blir bättre när du väl orkat ta tag i det!

Mattias sa...

Maria: Japp, jag tar tag i det för fullt. Det jag blir ledsen över är ju hur få det lär vara av de som blir beviljade träningslägenhet som orkar säga något överhuvudtaget.

 
Site Meter