tisdag 25 mars 2008

Bra

Saker jag ändå gillar med att bo här, och vid vårt Ica:

* Idag när jag handlar är det en liten somalisk tjej på typ tio bast som är ute och handlar yoghurt och bröd. När det fattas fyra kronor för henne säger arabiske killen efter i kön att det är lugnt, lägg det på min summa. Samma grej hände mig för en månad sen, saknade två spänn efter att priset på Corner gått upp, och svarta snubben bakom mig lade till utan att blinka. Känns inte särskilt innerstad.

* Bara nån sekund senare ser jag hur ett tjog kids i 13-årsåldern bus-jagar runt Tele2-försäljarna tills vaktbolaget anländer. Det blev inte "en jävla fart" utan all smiles och skärp er lite nu hörni, och så var det lugnt. Samma väktare kom en gång fram till mig och Johan när vi satt på bänken utanför Ica. Uppenbarligen såg vi rätt lodiga ut, och jag drack dessutom ur en sån där halvlitersburk energidryck som man kan köpa på T-livs, den sorten som är väldigt lik en ölburk. De blev lite förlägna när det inte var bärs.

Nu är det snart dags att bli upplockad av Faintest Ideas-Martin.
Ska ta med femtio ex av första Lögnhalsmottagningen-sjuan till Sthlm och Promenade-mannen.
Lita på att jag lär distra ett par ex!

Update 19.55 (mitt tåg går 20.42): Martin ringde och har kört fast i snön.
Snowed in, för att citera Hanson.
HEJDÅ.

fredag 21 mars 2008

Vardag


Alltså. Jag tänker inte hemfalla åt "det här har jag gjort idag"-inlägg. Sådana var fan anledningen till att jag inte börjat skriva någon sån här förrän nu. Men.

Idag när jag var på väg hem var jag några minuter ifrån att hamna nån meter från det där skottdramat all riksmedia toppat med under dagen. Måste ha kommit med vagnen innan, gick av på Komettorget, in på Mini Price (bröd, chips, cola, juice), vidare till Kometgrillen (ostrulle, vad annars?). Väntade kanske tio minuter på maten, betalade. Någon gång där sköt nån två pers mitt på hållplatsen, en död och en skadad. Mitt på ljusa dan, och enligt ögonvittnet som citeras i GP låter det som att snubben lackat på något de andra sagt. Och inte som någon överlagd uppgörelse.

När jag gick förbi hållplatsen på väg hem för att sätta mig framför Rögle-Malmö och käka min ostrulle och dricka min cola såg jag två killar som tog hand om en man som såg ut att ha gjort sig illa. Hörde ambulanssirener. Reflekterade inte mycket över det, och inte heller över att det stod en massa folk på torget och glodde. Folk är nyfikna, inga konstigheter.
Pratade i telefon med Karin, stod i fönstret och tog ett bloss, hörde en helikopter i luften. Vi skojade om att det verkade lite överspänt att skicka upp en helikopter för att spana efter den jäveln som sandat dåligt vid hållplatsen. Sen tänkte vi inte mer på det utan snackade vidare om Budgies-omslaget. När vi lagt på hörde jag ekot-jingeln från mitt rum (hade som vanligt somnat till P1 och inte brytt mig om att stänga av sedan), tänkte att man kunde uppdatera sig lite, och kliché eller ej så kändes det som is i hela kroppen.

Mannen jag såg bli omhändertagen var förstås GP:s frilansfotograf. Här har jag rätt svårt att moralisera. Många känner varandra här ute, och hade jag sett nån gå fram och knäppa en massa bilder på mina polare som nån just satt ett gäng kulor i hade jag nog inte tänkt "äh, han gör bara sitt jobb", utan snarare tvärtom.
Tydligen var det här det enda av det han presterade på Komettorget som dög åt GP, trots att han skryter om att han lyckades fortsätta knäppa med en hand sedan han fått den andra armen bruten. Alltså lär han antingen vara en rätt kass fotograf i största allmänhet, eller betydligt mer intresserad av gore än GP. Eller, högst troligt, både och.
Oavsett vilket; palla moralisera. Jag har slagit någon typ tre gånger i hela mitt liv men det här är en sån grej jag lika gärna kunde ha gjort (misshandeln alltså, tror inte jag hade dödat nån bara sådär). Kanske inte hade fortsatt sparka när människan legat där, men... ja.

Jag vill inte falla in i det där med att känna sig otrygg här. Jag vill vara stolt över stället där jag bor, och det är jag oftast. Nu känns det dock rätt obehagligt att det springer omkring nån med revolver i skogarna, särskilt när han verkar vara skapligt impulsiv och sprang upp för samma skogsväg som jag tog bara en liten stund senare. Ska nog inte börja jiddra i tvättstugan i onödan de närmaste dagarna, tror jag.

***

Jag har börjat dricka äppelcidervinäger, tog bland annat en efter ostrullen jag nämner ovan.
Det ska vara bra för ämnesomsättningen, right?
Har nämligen dragit ner rätt bra på rökningen och man vill ju inte ha kulmage riktigt än.
Kanske borde jag helt enkelt Röra På Mig ibland, eller Äta Bra.
Får bli framtida projekt...

(sorry, nu skrev jag en grej om mitt private life ändå)

***

Köpte skivor idag - bland annat Before the trenches EP (nu saknar jag bara Load it och Blizzard/Headacher) och... första Motorhomes. Lyssnar på den nu (klockan är 05.29 och jag har suttit med skivjobb hela natten och jag borde väl egentligen göra ett nytt inlägg av det här men lite skam i kroppen har även JAG och palla headlinea med Motorhomes). Den är faktiskt ganska god ändå. Främsta invändningen mot skivan torde väl vara "tråkig!", och vissa låtar är förstås rätt sega, men när det funkar, som här eller framförallt här (dock inte här), är det ju inte läge att plocka fram det slagträet. Det är faktiskt nästan lika bra som jag tyckte i Norberg för... sju år sedan.

torsdag 20 mars 2008

Äntligen

Det här känns bra.
[slöklicka]

tisdag 18 mars 2008

Det blåser i det stockholmska indievattenglaset


Prolog: Här har vi några sköna killar som verkar tro att det är Lindome och tidigt 90-tal. Jag fick väl till några sjyssta invektiv, åtminstone?

***


Du,
Between Christian Lilja and You

Mattias Jansson
Today at 8:15am
jag ska ha mina pengar.
Bara så du vet hur det ligger till.
Nästa gång jag samarbetar med en slipad seglare som dig ska jag skriva kontrakt, men icke desto mindre ska jag ha mina 1300:-.
Jag undrar när det slutade handla om musik för såna som dig.

***

Christian Lilja
Today at 9:43am
Report Message
hej,
jag säger det igen, du får nog ta det med ace.
nils@klubbace.se

***

Christian Lilja
Today at 9:49am
Report Message
innan vi spikade allt så sa jag att ace har bara denna summan att röra sig på totalt, men det ingen verkade lyssna på det.
sen översteg vi ändå budget rejält.

***

men du får gärna maila oss alla.
daniel@klubbace.se
nils@klubbace.se
christian.lilja@gmail.com

***

Mattias Jansson
Today at 12:00pm
Okej, jag gör det.
Fint pressutskick om Hedberg-skivan, förresten.
Kändes det bra att få det att låta som att det var hans debutsläpp? Som att 4 av 5 låtar inte getts ut tidigare? Skulle ni skrivit det där om Cosy på baksidan (vilket är jättebra) om inte Johan bett er?
Kändes det bra att utnyttja att jag knappast skulle ha hjärta att bråka med Johan om att jag ska ha pengar av dig, eftersom han jättegärna ville släppa på vinyl?
Det här lär ju bara rinna av dig, i och med att du vant dig vid att vara ett as mot folk, men det känns ändå bra att få sagt.

***

Christian Lilja
Today at 12:09pm
Report Message
hej,
nej,inget rinner av mig.verkligen inte mattias.
jag skriver inte pressutskicken eller sköter något av vad som ska stå på skivan.
det är johan angergård här på kontoret, vill du ta upp det med honom, så får du gärna maila johan@labrador.se . jag har absolut inget med det att göra tyvärr

***

Mattias Jansson
Today at 12:27pm
Okej, ville mest passa på att nämna det där när jag skriver med någon på Labrador, tycker inte det var helt snyggt.
Du ger dock intryck av att vara teflon-killen.
Skickas det pressutskick i Labradors namn utan specifik författare måste väl också vem som helst på Labrador kunna svara på eventuella frågor.
Om du nu är en snygg grönsak som aldrig är inblandad i något kan du ju åtminstone visa honom vad jag skrev och be honom höra av sig.
Det är inte första gången jag hört saker som tyder på att Labrador nuförtiden handlar mer om segling än om musik.

En grej till angående GKM. Ni utnyttjade att Cosy var en klubb utan kontrakt på grejer och att ingen skulle backa upp mig om ni blåste mig. Så upplevde jag det. Du kan ju inte gärna tycka att det är konstigt?

***

Den 2008-03-18 skrev Mattias :

Hallå!

Saken är den att jag är envis och inte tänker ge mig vad gäller de cirka 1300:- jag ska ha för er del av pengarna jag la ut för minibusshyra och bensin när Go-Kart Mozart gjorde sin Sverigeturné.

Kajsa på Blekingska fick ju inte heller något av er för det hon lagt ut för flyget.
Däremot hade hon ju Blekingska Nationen som täckte hennes förlust. De hade dock inte heller något för att försöka med Christian.
Jag har inget sånt, och levde vid tillfället på 3200 kr i månaden, så jag tycker det är oerhört svagt att en såpass populär klubb som Ace, där det allt som oftast är väldigt mycket folk, inte ens kan justera detta i efterhand.

Jag har pratat med Christian, han hänvisar till er.
Vad mig anbelangar vet jag ju inte ens om han diskuterat detta med er.
Han hänvisar, senast alldeles nyss, till att ni överskridit er budget.
Det gör jag också ibland, men jag låter fan aldrig det gå ut över någon som lagt ut pengar för att det överhuvudtaget ska bli en spelning.

Jag tycker det är särskilt tråkigt i och med att jag ju känner Daniel sen Oslagbar-tiden.
Skulle vara ledsamt att, nu när jag är på väg tillbaka till Stockholm, ha kvar gammalt groll.

Hör av er den här veckan så får ni mitt kontonummer, kopior på kvittona för mina utlägg och den exakta summan ni är skyldiga mig.
Strutsa, och jag tänker inte längre hålla tyst om vad ni gjort.
Det är väl fair?

Hälsningar,

Mattias
www.cosyden.com

***

Den 2008-03-18 skrev Klubb Ace :

Hej Mattias

Först av allt. Trist att det blivit såhär.

Men saken är den att vi åtog oss att betala 6000kr för Go Kart Mozart som Christian Lilja bokade åt oss. Dom pengarna har vi betalat, vi sa redan då att vi inte kan betala en enda krona mer än det. Vi fick även lägga ut lite mer från egen ficka till bandet eftersom dom krävde taxi, mat och lite fickpengar.

Vi är alltid väldigt tydliga med vår budget, just för att undvika den här typen av
problem. Det är tråkigt att du/ni inte fick det att gå ihop, men att kräva oss på
pengar vi inte är skyldiga löser knappast något.

Vi tror inte heller din tråkiga ton och hotet i slutet av ditt mail hjälper till.

Avslutningsvis. Hur är det faktum att du lever på 3200kr i månaden vårt problem? Det blir inga 1300kr från oss. Punkt slut.

Hälsningar,
Nils & Daniel

***

Hallå.

Ja, det är onekligen tråkigt.

Om ni varit tydliga med vad ni åtagit er att betala, är det ju främst Christian Lilja som inte kan sätta ihop en hållbar turnébudget. Han har väl förmodligen fått småpanik när han insett att det inte skulle gå runt för hans del, och valt att strutsa vad gällde pengarna jag och Kajsa skulle ha.
Var skrev jag att jag inte fick det att gå ihop? Det är knappast pengar det här handlar om, utan att ni som lär dra in rätt bra med cash emellanåt inte kan göra rätt för er gentemot folk som fixat att bandet över huvud taget infinner sig när ni bokat dem.
Hur är det faktum att ni och Christian inte behärskar mellanstadiematematik, och sedan skyller på varandra när ni ställs mot väggen om det, mitt problem? Det är väl inte relevant att jag då hade dåligt med pengar rent allmänt, men det kan ju kanske vara bra att få in i skallen att det ibland är viktigt för andra att man gör rätt för sig.

Jag tror inte heller era tråkiga och småsexistiska promovideor på youtube eller det faktum att ni kommenterar småbrudars utseenden på myspace hjälper mig att hålla en klanderfri ton. Punkt slut kan ni vara själva.

Hälsningar,

Mattias

***

Epilog:
Sånt här brukar, av någon outgrundlig anledning, sluta med att jag får sista ordet...
I'm a sailor boy, I'm a sailor boy, la la la la la la

söndag 16 mars 2008

The new beat

Som sagt, vi får ny hemsida!
Man kan gå in och se hur det kommer se ut, även om det inte finns så mycket matnyttigt än.
Go!
Nu vet jag vad jag ska göra ikväll i alla fall.

***

Nu har jag gjort lite grejer på sidan.
Tyvärr fastnade jag fram på morgonkvisten, fattar inte riktigt wordpress, men mer värt att kolla nu i alla fall.
Snart ska jag ta tag i att skriva om Mats Härd.

***

Okej, nu ska jag skriva om Mats Härd. Eller, det handlar väl inte om Mats Härd egentligen, det var mest ett namn jag droppade för att min göteborgska läsekrets även framöver ska sitta som klistrad. Dock, han skrev såhär efter senaste hemmamatchen för Frölunda:

Frölundaborg må vara gammal, sliten och för liten - men jag älskar den här bedagade hockeyhallskönheten. Den direkta kontakten, publikens omedelbara närvaro, när det smäller i sargen så känns det även på läktaren.

Inte med ett ord nämner han vad det står om i Thomas B Lindahls matchreferat:

Faktum var att det var tio utvisningsminuter på fem spelminuter. Lägg därtill en straff för Färjestad och domare Thomas Andersson tillhörde inte Frölundaborgs kelgrisar.
Vid femte raka utvisningen rann det över för ett antal hemmasupportrar och plastflaskor, snusdosor och ett paraply (!) flög in på isen.
Andersson kontrade med att kräva omspolning, men ismaskinen hann knappt in på isen förrän denna blåstes av. Det hela fick dock en avkylande effekt på hemmapubliken.
Stämningen höjdes till plusgrader när hemmalaget redde ut utvisningsstormarna och tog ledningen med 1-0 i slutet av perioden.

Vänta nu... var är fördömandet? Det skräckslagna bildspråket? Den feta "hockeyn är död"-rubriken?
Nejdå, inte i Göteborg. Här är det mysigt och intimt. Krama Marcus Berg är också mysigt (och intimt).
Ett slitet Söderstadion däremot - det är Stockholm och livsfarligt.
Jag blir så trött.

lördag 15 mars 2008

Barn och japaner

Fattar inte riktigt varför alla är skogstokiga på SJ:s nya bokningssystem.
Jag skiter i om det kostar extra för platsbiljett. Har ändå absolut noll nytta av den. Sätter jag mig på min plats hamnar jag ändå antingen trångt med jobbiga barn eller med japaner som vill att jag översätter deras kvällstidning, så jag flyttar redan runt 0-2 ggr/långresa. Med nöje.
Men vad är dealen med att det finns otroligt gott om biljetter Gbg-Sthlm för 95 kronor i april, medan standardpriset i augusti (!) är 1163 (!) spänn? Vad är det för amatörfasoner?
Jag är nöjd så länge jag får mina 95-kronorsbiljetter och sådär, men nån gång kommer det ju kuka ur ordentligt.

fredag 14 mars 2008

Det är inget att göra åt

Jag är stockholmare igen. Från april, på halvtid (behöver hitta någonstans för Alma att bo innan jag kan flytta helt), men ändå. Växelboende ter sig, jämfört med hur jag har det nu, som the shit. Inga hard feelings, Göteborg. Vi gled isär du och jag.
Vargen hävdar att jag är tvungen att starta en modeblogg nu när jag hamnar på Telefonplan, vi får väl se hur det blir med det.

***

Detta är kanske det snyggaste jag sett. Kom med nya Galago idag. Sara (Dotterbolaget) har designat. Har redan mailat henne och frågat om man får beställa ett gäng.


***

Min finländska läsekrets vägrar prata om Åland offentligt utan skriver lite försiktigt till mig privat om sina känslor. Jag tycker det är lite tråkigt, på ett sånt där anonym lapp i trapphuset-sätt nästan.

***

Vill uttrycka min oförställda glädje över att min uppmaning till denna person att följa mitt dåliga exempel att starta blogg hörsammades.

***

Igår var jag på Pustervik.
Någon kanske undrar hur det kommer sig att jag är ute hela tiden.
Det är helt enkelt mycket svårare att sitta hemma när någon slösar gästlisteplats på en.
Dock riskerar detta uppsving att komma av sig om alla mina bekanta fortsätter uppvisa samma dåliga fantasi och samtliga säger samma sak om att det är överraskande att se mig så långt västerut så fort jag visar mig i stan. Kom igen nu.
Nåväl, till saken.
Bye Bye Bicycle spelade, och Liechtenstein.
Irene/Laurel Music/allt möjligt-Tobias och två trettioåriga män till hade klubbpremiär.
Det var stundtals mycket fint, som när man fick dansa till Don Lennon, inte varje dag det händer.

De förstnämnda var kanske inte så vansinnigt bra. Lite talande att den största behållning de gav mig denna kväll var två fina oneliners från två av mina främsta vapendragare vad gäller torr humor. Ville undrade om det var ett mc-gäng jag skulle gå och se. Mikael ställde sig och såg en halvminut av spelningen, för att sedan vända på klacken med ett uppgivet "det är inget att göra åt". Så farligt vet jag inte om det var, även om det finns sisådär åtta tusen för många band med killar som spelar kompetent och dansant nju vejv, men jag fick anledning att ifrågasätta Cloudberrys utgivningstakt. Det är, även om jag upptäckt en drös jättebra artister genom labeln, tyvärr lite för många band som inte är och aldrig kommer bli något särskilt alls.

Liechtenstein då? "Universal appeal" är ett fantastiskt coverval, och det var skönt att se dem med bra ljud, även om koklockan på något sätt kommit bort. Inget slår dock ljudet på Meeths. Jag fattar inte hur de gör. Liechtenstein lät tio gånger bättre än på sjuan när jag såg dem där...
Igår skippades "Stalking skills". Är det inte det självklara signumet för att ett band inte längre är ett nytt band, när A-sidan på första singeln inte längre är självklar live? Jo, så är det nog. Därmed gratulerar jag Liechtenstein till att slippa vara ett nytt band och hoppas på fler släpp snart.

Bye Bye Bicycle.

Liechtenstein.

torsdag 13 mars 2008

Sveriges sämsta människa

Sven-Erik Österberg är min favoritsosse just nu, lätt.
Det är kul att typ alla unga företrädare för borgerliga partier är rättshaverister.
Och Federley är förstås värst. Kanske Sveriges sämsta människa alla kategorier (en annan stark kandidat är förstås Lars Vilks; han och Fredrick tillhör nästan exakt samma sorts dålig människa, det vill säga svensk vit man som lever för att "reta PK-maffian").

***

Åland är kul. Alltså, om någon finländare fortfarande är kvar från den ursprungliga läsekretsen, försök då gärna förklara den här kombinationen av äckel, överlägsenhet och irritation som alltid infinner sig i era röster när ögruppen kommer på tal. Jag tycker den är väldigt fascinerande.

***

Ah, och nu bumpade någon återigen tråden som nästan blivit den inofficiella Cosy Recordings-hemsidan nu när jag är dödligt trött på mysp*ce. Skönt.
Jag ser så otroligt mycket fram emot att få en ny hemsida för Cosy. Det är hon som gör Ballboy-siten som erbjudit sig att fixa. Ibland ska man ha tur.

***

Igår kväll såg jag Orkidéerna på Sticky av alla ställen. Jag tror jag har varit där en gång sedan vi skulle se Sibiria och jag stötte ihop med Mörn vid rökrummet, vars reaktion ordagrant var "gud vad skönt, en vuxen människa!". Det var i alla händelser spännande, och lite uppfriskande med ett band som låter ordet gå om sin musik utan att någon får höra, och sedan släpper info om sin första spelning lite självklart sådär.
Dessutom visste ingen något om hur Orkidéerna låter, även om man kanske kunde ana utifrån deras line-up.
Nåväl, det var bra, men kanske lite för souligt för mig.
Chuck Morgan spelade också. Tyvärr var gårdagskvällen full av omslagsångest så jag kom inte iväg tidigare än att jag dök upp halvvägs i hans spelning. Men, det var också fint, och jag ska köpa EP:n när den kommer.
Sen var jag, utan att överdriva, sju år äldre än alla andra även den här gången. Men det är okej.

Chuck Morgan.

Orkidéerna.

***

Och till sist, mitt favoritklipp från dagspressens 8:e mars-bevakning.
Enkätfrågan var alltså "Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan för dig just nu?".

onsdag 12 mars 2008

as-coola

Nu kommer inte längre fullt lika många knäppa klipp-grejer ramla ner i mina kompisars chatfönster lite randomly.
Nu kan man v-ä-l-j-a att gå hit för torr, nedlåtande humor samt fega påhopp, pärlor åt svin och allmän tröttsamhet, livsleda och eufori.
Varför? Jag hänger inte så mycket på Skunk längre, men tyckte ändå att det var en rätt grym dagbok jag presterade där, åtminstone stundtals. Och, det är segt att inte kunna länka till Facebook.
Mata mig och jag är frikostig framöver.

***

Öppnar med en grej från GP igår, som i och med att den publicerades igår redan visats för ett par av er, men whatever. Ingen är perfekt. Nog mumlat - smaka på lite bra lokaltidningsjournalistik nu, kids:

Trots bakslagen är Bandidos den snabbast växande brottsorganisationen i Västsverige. På deras hemsida publiceras beundrarpost av typen "ni är ju as-coola är det sant att ni har bränt en med svetslåga under fötterna".

Jag vill verkligen flytta. Inte för att jag är rädd för att bli bränd med svetslåga, utan... ja. Wolodarski påminner mig förvisso om Damien i Omen-filmerna, men... ni fattar.

***

Eftersom
premiärinlägg väl ska firas och locka till återbesök bjuckar jag på lite sendspacelänkar till bra musik som kanske inte precis alla redan hört.

Ivor Cutler ("Ludo" och ett par radio sessions)
Trixie's Big Red Motorbike ("The intimate sounds of..." och radio sessions även där)
Les Calamités ("C'est complet")

***

Och till sist kan detta bli ett av vårens finaste släpp, jag har redan bokat upp mig på ett ex ("The Sound of Mature Huddersfield" är ju en god slogan också...):



Hoppas de inte blir arga om jag säger att låten påminner lite om "Need you around" med Smoking Popes. De ser ju åtminstone ut att kunna vara tillräckligt gamla för att minnas den.

***

Aldrig får man vara ifred. Just när jag tänkt ta en välförtjänt siesta tipsar Sofia om detta. Kanske det sjukaste. Jag som inte tänkt vara arg idag. Men i och för sig, arg kanske är fel ord; det är överlag sällan jag blir förvånad nuförtiden, jag gapar lite förstrött i fem sekunder och sen fortsätter jag med vad det nu var jag höll på med innan nån ringde och sa att WTC höll på att kollapsa (drack folle och kramades). Mattias - en studie i slapp uppsyn.
 
Site Meter